Mashable Benelux doet verslag op TwitchCon Amsterdam (2024)

Amsterdam was afgelopen weekend het toneel van TwitchCon. Een kruising tussen een beurs, een markt en een bijeenkomst van heel aardige mensen. Voor Mashable Benelux dook ik als niet-streamer onder in de wondere wereld van TwitchCon Amsterdam.

Bekentenis vooraf. Aan het begin van de coronapandemie was ik nog dagelijks te vinden op het Twitch-platform. Niets was in die tijd leuker dan uren digitaal hangen en diep in het Twitch-konijnenhol te duiken om zo steeds leuke streams te ontdekken. Sinds de wereld weer op gang kwam verdween Twitch voor mij naar de achtergrond. Ik heb dan ook drie keer aan de hoofdredacteur van Mashable Benelux gevraagd of ik wel de juiste persoon was om op TwitchCon Amsterdam op reportage te gaan. En dat was ik, volgens hem. Vol goede moed betrad ik zaterdag de RAI in Amsterdam en het eerste dat op viel en de lopende draad gedurende de dag: de rijen. Twitch con ams was strak uitverkocht. Niemand die mij aan exacte bezoekersaantallen kon helpen, maar met twee volle dagen en prijzen van 65 euro per dag en 108 voor het volle weekend, kan je stellen dat dit een schot in de roos was. Maar niet enkel op financieel gebied want het was een tijd geleden dat ik zoveel blije mensen om mij heen had. Of je nu fan, Twitcher, contentmaker of media was, iedereen had een grote lach op zijn gezicht.

Mashable Benelux doet verslag op TwitchCon Amsterdam (1)

Klaar om ondergedompeld te worden in games, televisieseries, merchandise, events, spelletjes en vooral rijen stapte ik TwitchCon binnen. En vele met mij, want vanaf het moment dat de deuren open gingen was het druk. Aangezien de RAI het grootste gedeelte van zijn hallen had opengegooid had een dagje twitch con, volgens mijn Apple Watch gezondheidsapp, het meeste weg van een fanatiek dagje wandelen op de vierdaagse van Nijmegen. Nu moet je wandelen wel met een korreltje zout nemen, want echt doorlopen was er niet bij. De reden hiervoor? De loop, stop, neem op-instelling van de vele bezoekers die met telefoons op selfie sticks de wereld deelgenoot maakten dat ze op TwitchCon Amsterdam waren. Hartstikke leuk en misschien ook wel essentieel, maar na de zoveelste overhypte twitcher te horen schreeuwen begon het best een beetje te jeuken. Hey mensen. Dank je wel voor alle nieuwe follows. Vet man. Welkom ook. Ik ben op TwitchCon en jullie nu ook. Hahahaha. Laat ff een comment achter. Ja, ik heb geen tijd om ze allemaal te zien of terug te reageren, maar het is wel te gek als je dat doet. Het is hier zo gaaf. Ben je ook op TwitchCon Amsterdam, laten we dan even een meet up doen. Und so weiter. Iedere keer weer. Bijna overal. Misschien in een iets andere woorden, maar altijd met dezelfde insteek. Het moment dat je echter dacht nu ff je kop houden zag je het enthousiaste er vanaf spatten en weer die blijdschap. Die verdomde aanstekelijk werkte, kan ik je zeggen. Zou dit het gevoel zijn dat je krijgt bij de EO jongerendag?

Ik was voorbereid om vooral games en toebehoren op de beursvloer te zien. En die waren er ook in grote getallen. Twitch is namelijk nog steeds big business en de game-industrie wil daar natuurlijk een graantje van meepikken. Geef ze eens ongelijk. Dit deden ze door nieuwe producten te tonen die het twitchen nog makkelijker, leuker enzovoort moeten maken. Of door een beetje suffige echte spelletjes als schiet met een voetbal op een goal met een kartonnen keeper in het midden en een klein rad van fortuin. Maar na mijn draai kreeg ik te horen dat je niks wint, jammer. Tijd voor hangende schouders was er niet want ik kreeg een liefdevolle high five en een heuse yell. Volgende keer beter, maar dan moest ik wel in de rij achteraan sluiten. Nou doe dus maar niet.

Mashable Benelux doet verslag op TwitchCon Amsterdam (2)

Na twee uur een beetje rondgelopen te hebben was de behoefte aan frisse lucht groot en even later stond ik buiten in een, geloof het of niet, echte TwitchCon festival-setting. Alsof je in een paar stappen van een gamebeurs op lowlands belandt. Inclusief muziek van artiesten die normaliter achter een camera liedjes zingen en de veel te dure frieten en coca-cola verkocht door hippe foodtrucks. Ook hier viel die inmiddels vertrouwde sfeer weer op. Gemoedelijk, leuk en vooral lief. Het was een tijd geleden dat ik zo vaak door onbekenden ben aangesproken. Ooh leuk je bent media. Waarvoor? Lijkt mij echt vet. Wat is het hier tof he? Keek hier zolang naar uit en nu is het zover. Wat? Twitch je zelf niet? Ooh, alleen een kijker. Geeft niets hoor. Alsof je jezelf in een warm bad onderdompelde. De lauwe cola en slappe frieten werden er jammer genoeg niet beter van.

Mashable Benelux doet verslag op TwitchCon Amsterdam (3)

Weer binnen belandde ik in een kappersstoel van het britse keten gould barbers. De mannen en vrouwen van het liefdadigheidsinitiatief Movember (je weet wel, in november laat je je snor staan voor het goede doel) gebruikten TwitchCon om mentale gezondheid extra onder de aandacht te brengen. Hoe en waar kan dat nu beter met gratis knipbeurten op zo'n grote beurs? Maar zonder gekheid, dit is het perfecte voorbeeld van hoe ver Twitch is doorgedrongen in de mainstream. Na een krap half uurtje had ik een kek nieuw kapsel en een fijn gesprek met de engelse kapper gehad. Die overigens tot een paar weken geleden geen idee had wat een Twitch was. Zijn zoon hielp hem met de uitleg en hij vond all those happy people; epic. Vol goede moed sloot ik weer aan bij de vele rijen van het inmiddels nog drukkere TwitchCon. Bij vlagen had dit spektakel wel iets weg van E3. De geluiden, de geuren, het geroezemoes en het ogen te kort gevoel. Er was veel te beleven en te zien. Van live streams, toernooien en cosplay tot spektakel van sponsor Prime Video. De streamingdienst claimde de nodige vierkante meters met een een The Boys expierence (wordt een agent van vought international) en een woonkamer van de binnenkort te kijken nieuwe serie paper girls midden op de vloer. Je raadt het al, ook hier waren er constante rijen. Echter de moeder van alle rijen stond mij nog te wachten.

Mashable Benelux doet verslag op TwitchCon Amsterdam (4)

Onder het kopje zien is geloven belandde ik als laatste in de Twitch loot cave. In afwachting van gratis merch sloot ik mij opnieuw aan in een fikse rij met wachtende mensen. Na een dik half uur te hebben geschuifeld was de teleurstelling groot. Niets gratis spul. Ik en mij andere wachtende twitchers stonden in de rij voor het privilege om speciale Twitch-prullaria te kopen. Van t-shirts, tassen, trainingspakken, fanny packs, pins, kussentjes, drinkflessen tot loungepakken en nog veel meer. Als in een moderne supermarkt ploeterde ik mij door de routing van zeven rijen met spul voor iedere portemonnee. Van 5 euro tot 78 euro. Alles vond grif aftrek gezien de volle mandjes. Afrekenen ging echter niet zomaar. Een nog langere rij dan bij de ingang was je deel. Een bijzondere ervaring die laat zien dat Twitch niet gek is van een fijn stukje fysieke commercie en dat hun fans maar wat graag wachten en hiervoor betalen. Of ik nog iets kocht? Ik twijfelde bij het Twitch-logo kussentje, maar vond 25 euro net iets te machtig.

Op de weg naar de uitgang had ik een plezierig gesprek met twee jonge twitch-fans. Wat een zalige dag. Hoe vond je het? Ja dat wachten en die rijen, daar ontkom je niet aan. Maar zo erg was het toch niet? Vette shirts gekocht man. Kon alleen hier. Exclusief dus. Wij zijn hier morgen weer. Ik kan niet wachten. Heb je trouwens nog handtekeningen gescoord? Je kende de streamers niet? Okay. Ik hoop toch dat je het een beetje leuk hebt gehad. Op die vraag kon ik alleen maar volmondig ja zeggen. Als TwitchCon Amsetdam een niet fan zo weet te vermaken dan moet het voor die hards fantastisch zijn. Al was ik blij dat ik de rest van het weekend niet meer in de rij hoefde te staan.

Mashable Benelux doet verslag op TwitchCon Amsterdam (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 5530

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.