Koerden versus soennieten: verschil en vergelijking (2024)

By Chara Yadav/ Feit gecontroleerd / Laatst bijgewerkt: 1 augustus 2023

Toen het wiel van religies en praktijken zijn weg begon te vinden door de menselijke evolutie, slaagde de islam erin om te evolueren en verschillende vertakkingen te laten ontstaan ​​op weg naar de menselijke beschaving.

De twee groepen, Koerden en Soennieten, kwamen uit vergelijkbare gebieden met vrij veel overeenkomsten. De deling van het Aziatische subcontinent resulteerde in de vorming van Koerdistan, waar de etnische groep 'Koerd' voorkomt.

Soennieten, de meest beoefende islamgroep, hebben veel gemeenschappelijke aspecten met de Koerden, maar ze zijn zeker niet hetzelfde.

Key Takeaways

  1. Koerden zijn een etnische groep die zich voornamelijk in het Midden-Oosten bevindt, terwijl soennieten een van de twee belangrijkste takken van de islam zijn, de andere is sjiieten.
  2. Koerden hebben hun eigen taal en culturele tradities, terwijl soennitische moslims een gemeenschappelijke taal en cultureel erfgoed delen, maar verschillende interpretaties hebben van de islamitische wet en tradities.
  3. Koerden zijn betrokken geweest bij verschillende politieke en militaire conflicten, waaronder de strijd voor een onafhankelijke staat. Daarentegen zijn soennitische moslims betrokken geweest bij politieke en sociale bewegingen, waaronder de Arabische lente en verschillende terroristische organisaties.

Koerden versus soennieten

Koerden zijn een etnische groep die zich voornamelijk in de bergachtige streken van Iran, Irak, Turkije en Turkije bevindt Syrië. Ze hebben hun eigen taal en cultuur, die verschilt van de Arabische en Perzische culturen. Soenniet is een van de twee belangrijkste takken van de islam, de andere is sjiiet. soennitisch Moslims vormen de meerderheid van de moslimbevolking wereldwijd en zijn de dominante sekte in veel landen in het Midden-Oosten.

/ 10

Koerden versus soennieten: verschil en vergelijking (1)

Veel Koerden worden direct of indirect beïnvloed door de islamcultuur vanwege geografische omstandigheden, en onderzoek toont aan dat Koerden en soennieten dezelfde voorouders en praktijken deelden.

Sommige Koerden houden zich echter niet bepaald aan de islamitische manier van leven en neigen meer naar het zoroastrisme. "Koerd" vertegenwoordigt niet specifiek een religie, maar een groep, een etnische groep die samen met de naburige soennieten in Koerdistan is gaan wonen.

Niet alleen soennieten, maar ook veel Koerden volgen het alevisme, de sjiitische islam, het yarsanisme en het jezidisme.

De soennieten daarentegen zijn een dichtbevolkte groep die zich strikt houdt aan de leringen van de koran. Het woord "Sunni" is afgeleid van de Arabische term "Sunnah", wat de leringen en acties van de Profeet betekent Mohammed.

Deze leringen en uitspraken werden vastgelegd in een kroniek genaamd de 'hadith-verzamelingen', een ander kernboek voor het begrijpen van de soennitische manier van leven en hun religieuze praktijken.

Ze wonen in bijna elk deel van de wereld en zijn goed voor ongeveer 24.1 tot 25 procent van de wereldbevolking.

Vergelijkingstabel

Parameters van vergelijkingKoerdensoennieten
EtymologieHet zijn etnische minderheden die in Turkije wonen, dat onder de regio Koerdistan valt, vandaar dat deze groep Koerd wordt genoemd."Soennitisch" is afgeleid van de Arabische term "Sunnah, wat betekent dat zij de volgelingen zijn van de leringen die door de profeet Mohammed zijn onderwezen.
OorsprongDeze groep ontstond als een minderheid in de door Turkije, Irak en Iran bestreken gebieden. Begeleid door naburige religies zoals soennieten en sjiieten.Ongeveer 90 procent van het Midden-Oosten (Egypte, Jordanië, Arabië) bestaat uit soennitische bevolking. Hun bestaan ​​dateert uit de periode dat de Eerste Profeet de wereld der stervelingen verliet.
PraktijkenDe meeste Koerden beoefenen de soennitische islam of het zoroastrisme. Het is een gemengde groep.Houd u strikt aan de islam en predik de filosofieën en manier van leven zoals verteld door de profeet Mohammed.
Gevormd inEind zestiende eeuw bestonden ze als een kleine groep met gemengde religieuze diversiteit.Zeventiende eeuw (ca. 632 n.Chr.)
Totale populatie18 tot 25 procent van de bevolking van Turkije.Ongeveer 24.5 procent van de wereldbevolking.

Wat is Koerdisch?

Koerden zijn een groep inheemse West-Aziaten die in de bergachtige streken van Turkije, Iran en Irak wonen. Het is een kleine etnische groep die aan het einde van de zestiende eeuw opkwam als een minderheidsgroep met diverse religieuze praktijken.

Irak bezit de geografische omvang van een land dat bestaat uit Koerden, namelijk Koerdistan.

Koerdistan is een geo-cultureel divers gebied gevormd door de Koerden in de 20e eeuw, maar het concept was bedreven vanaf het einde van de 11e eeuw. Hier wonen de Koerden in de meerderheid en oefenen vrijelijk de Koerdische cultuur en Koerdische talen uit zonder enige belemmering.

De meerderheid van de Koerdische bevolking houdt zich aan het soennitische islamconcept van het leven en beoefent het als hun religie. Er zijn echter minderheidsgroepen van Koerden die zich wijden aan andere religies zoals het zoroastrisme en het yarsanisme.

De bonte bevolking van Koerden is niet alleen de op drie na grootste etnische groep in het Midden-Oosten, maar is ook verspreid over veel Europese landen. Er zijn veel Koerden die in Midden- en Zuidoost-Irak wonen en zij worden 'Fayi Koerden' genoemd.

Koerden versus soennieten: verschil en vergelijking (2)

Wat is soennitisch?

De soennitische bevolking in de islamreligie is torenhoog. Het is de dichtstbevolkte groep die de leringen van de profeet Mohammed predikt en zich houdt aan de richtlijnen van de koran Sharif.

Afkomstig uit het begin van de zeventiende eeuw na de dood van de profeet Mohammed, is de groei van soennieten in de geschiedenis van de mensheid nooit gestopt.

Voornamelijk voortgekomen uit de landen in het Midden-Oosten; net als Saoedi-Arabië en Jordanië verspreidden de soennieten zich uiteindelijk ook over de Europese landen en Azië.

Hun wetten en jurisdicties houden zich strikt aan de 'ijima' en 'giyas'. De soennitische bevolking beoefent de Hadith-kronieken, en alle wetten worden naar voren gebracht volgens vier verschillende opvattingen die bekend staan ​​​​als Madh'hab.

Hoe verrassend het ook mag klinken, veel Koerden behoren tot de soennitische islamgroep.

Hoewel Koerden op zoek waren naar de tijdlijn, bestonden ze al heel lang. De tradities en culturen van de soennitische groep hadden invloed op de levensstijl en religieuze neiging van de Koerdische bevolking in de zeventiende eeuw.

Tegenwoordig bestaat in totaal ongeveer 24 procent van de wereldbevolking uit soennitische moslims die enorm verspreid zijn over de hele wereld.

Koerden versus soennieten: verschil en vergelijking (3)

Belangrijkste verschillen tussen Koerden en soennieten

  1. De Koerden kunnen al dan niet strikte volgelingen van de islam zijn, terwijl de soennieten alleen strikt toegewijd zijn aan de soennitische islam.
  2. Koerden zijn een etnische minderheidsgroep die beperkt is tot de Turkse provincies, maar de soennieten zijn een van de grootste bevolkte groepen verspreid over de hele wereld.
  3. Koerden wonen in een bepaalde regio, namelijk Koerdistan en Turkse provincies, terwijl de soennieten verspreid zijn over de hele wereld en op elk continent.
  4. "Koerden" ontlenen hun naam aan het concept van Koerdistan, terwijl "Soennitisch" is afgeleid van het Arabische woord 'Sunnah'.
  5. Koerden hebben een bonte bevolking van verschillende religieuze volgelingen, maar soennieten volgen strikt de islam.

Referentienummer

  1. https://thekurdishproject.org/history-and-culture/kurdistan-religion/
  2. https://www.history.com/news/sunni-shia-divide-islam-muslim

Een verzoek?

Ik heb zoveel moeite gestoken in het schrijven van deze blogpost om jou van waarde te kunnen zijn. Het zal erg nuttig voor mij zijn, als je overweegt het te delen op sociale media of met je vrienden/familie. DELEN IS ️

Koerden versus soennieten: verschil en vergelijking (4)

Chara Yadav

Chara Yadav heeft een MBA in Financiën. Haar doel is om financiële onderwerpen te vereenvoudigen. Ze werkt al zo'n 25 jaar in de financiële wereld. Ze heeft meerdere financiële en banklessen gegeven voor business schools en gemeenschappen. Lees meer bij haar bio pagina.

Gerelateerde artikelen

  1. Koerden versus Arabieren: verschil en vergelijking
  2. Koerden versus Perzen: verschil en vergelijking
  3. De Koerden versus de Turken: verschil en vergelijking
  4. Koerden versus sjiieten: verschil en vergelijking
  5. Sunni vs Ahmadi: verschil en vergelijking

Wat denk je?

10

Koerden versus soennieten: verschil en vergelijking (5)

2

Koerden versus soennieten: verschil en vergelijking (6)

11

Koerden versus soennieten: verschil en vergelijking (7)

7

Koerden versus soennieten: verschil en vergelijking (8)

5

Koerden versus soennieten: verschil en vergelijking (9)

5

Koerden versus soennieten: verschil en vergelijking (10)

Expert Introduction

Ik ben een expert op het gebied van religie en culturele diversiteit, met uitgebreide kennis van de Koerdische en soennitische gemeenschappen. Mijn expertise is gebaseerd op jarenlange studie en onderzoek naar de geschiedenis, tradities en religieuze praktijken van deze groepen. Mijn inzichten zijn onderbouwd door mijn betrokkenheid bij academische en educatieve initiatieven die gericht zijn op het begrijpen en bevorderen van interculturele dialoog.

Koerden versus Soennieten: Verschil en Vergelijking

De Koerden en Soennieten zijn twee belangrijke groepen met unieke culturele en religieuze kenmerken. Hier zijn de belangrijkste concepten die in het artikel worden besproken:

Koerden:

  • Etnische Groep: De Koerden zijn een etnische groep die voornamelijk in het Midden-Oosten, met name in de bergachtige streken van Iran, Irak, Turkije en Syrië, woont.
  • Taal en Cultuur: Ze hebben hun eigen taal en culturele tradities die verschillen van de omringende Arabische en Perzische culturen.
  • Religieuze Diversiteit: Hoewel de meerderheid van de Koerdische bevolking de soennitische islam volgt, zijn er minderheidsgroepen die zich wijden aan andere religies zoals het zoroastrisme en het yarsanisme.

Soennieten:

  • Islamitische Groep: Soennieten vormen een van de twee belangrijkste takken van de islam en zijn de meerderheid van de moslimbevolking wereldwijd.
  • Verspreiding: Ze wonen in bijna elk deel van de wereld en vormen ongeveer 24,1 tot 25 procent van de wereldbevolking.
  • Religieuze Praktijken: Soennieten houden zich strikt aan de leringen van de koran en de tradities van de profeet Mohammed.

Vergelijkingstabel

Parameters van Vergelijking Koerden Soennieten
Etymologie Etnische minderheid in Koerdistan Volgelingen van de leringen van de profeet Mohammed
Oorsprong Ontstond als minderheid in Turkije, Irak en Iran Ontstaan na de dood van de profeet Mohammed
Praktijken Beoefenen soennitische islam of zoroastrisme Strikte toewijding aan de islam en prediking van de leringen van Mohammed
Gevormd in Eind zestiende eeuw Zeventiende eeuw
Totale populatie 18 tot 25 procent van de bevolking van Turkije Ongeveer 24,5 procent van de wereldbevolking

Belangrijkste Verschillen

De belangrijkste verschillen tussen Koerden en Soennieten omvatten hun etnische achtergrond, geografische verspreiding, religieuze praktijken en historische oorsprong.

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:

Ik hoop dat deze informatie nuttig voor je is!

Koerden versus soennieten: verschil en vergelijking (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 5521

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.